Het dieven van tomatenplanten is belangrijk. Bij dieven bedoelen we het weghalen van de zijscheuten van de tomatenplant. Tomatenplanten die niet opgebonden of gediefd worden, worden hele grote planten met veel blad en weinig of kleine tomaten. Dat willen we niet, we willen juiste een goede oogst van tomaten.
Een uitzondering zijn struiktomatenrassen, deze hoeven nooit gediefd te worden. Hooguit wat blad verwijderen voor wat extra lucht en licht.

Als je jouw tomatenplant goed bekijkt vanaf het punt waar de tomatenplant uit de grond komt dan zie je de hoofdstam van de plant. Als je verder omhoog kijkt dan kom je uiteindelijk bij de eerste bladeren aan. Bij ieder blad wat een tomatenplant maakt, zie je in de “oksel” (de ruimte tussen de hoofdplant en het blad) dat de plant een zijscheut aanmaakt. Dit is de dief.

dieven

Als je de dief zou laten zitten dan gaat deze zijscheut ook weet tomaten produceren.

Ik hoor je al zeggen: “Tof, hoe meer tomaten hoe beter”. Maar in de praktijk werkt dit niet zo. De tomatenplant moet teveel energie gaan stoppen om op alle zijscheuten blad en tomaten te laten groeien. Dit kost teveel energie waardoor je uiteindelijk een veel lagere opbrengst over houdt en een hele zwakke plant.

Dit gaan we dus voorkomen door de tomatenplant op tijd van zijn dieven te ontdoen:

 

 

dieven1

Stap 1:

Je volgt de hoofdstam en gaat op zoek naar het eerste blad. Tussen de hoofdstam en het blad (de okstel) vind je waarschijnlijk snel “de dief”. 

Stap 2:

Pak de dief tussen je duim en wijsviger zo dicht mogelijk in de oksel (ondersteun met je andere hand de hoofdstam). En knak de dief af door deze naar voren en naar beneden te bewegen. Mocht je dit spannend vinden dan kan je ook een klein schaartje of snoeisnaar voor gebruiken.

Op deze manier ga je de hele hoofdstam af en verwijder je elke dief die je ziet in elke oksel van de tomatenplant.

Het leuke is dat je de dieven in een glas water kan zetten. Er zullen dan weer worteltjes aan komen. Als je deze na een week of 2 weer in een potje met potgrond zet dan groeit er uiteindelijk weer een nieuw tomatenplantje uit. Zo kan je heel eenvoudig je tomatenplant vermeerderen voor vrienden, kennissen of familie. Het is ook altijd fijn om wat plantjes achter de hand te hebben als iets met één van tomatenplant gebeurd (door een ziekte, een plaag of een ongelukje).

Veel succes en stuur me gerust een bericht bij vragen.

 

Vicky