Verkorte Basiscursus Wecken

geen gevulde potten, wel de kennis!

Zondag 2 oktober 2022

(09:30-12:30 uur)

 

Kosten: € 37,50 per persoon

(inclusief handout, recepten, koffie/thee en iets lekkers bij de koffie)

Maximaal plaats voor 10 personen, VOL=VOL

 

 

8C3949D2 46EA 4158 B544 74984E9F3703 1 105 c

Wat is wecken?

Wecken is een oude techniek om voedingsmiddelen langer te bewaren. Tegenwoordig staat wecken zelfs als culinaire traditie op de Unesco-Werelderfgoedlijst als immateriaal erfgoed! Bij deze techniek bewaar je voedingsmiddelen in glazen potten, die luchtdicht worden afgesloten. Ideaal om groenten en fruit lang te bewaren.

F3C82A3B 314B 484A B96E 2300AC77C7BB 1 105 c

In het verleden was het natuurlijk een stuk lastiger om etenswaren lang te bewaren zonder koelkast, vriezer of conserveermiddelen. Zo ontstond het idee van de glazen weckpotten met een rubberen ring, die luchtdicht kunnen worden afgesloten. In deze potten kan voedsel soms wel jarenlang bewaard worden, zonder dat de smaak verdwijnt. Ook seizoensgebonden fruit en groenten kunnen op deze manier het hele jaar door geconsumeerd worden. En nog een goede reden om dit eens te proberen: het is kostenbesparend! Seizoensfruit en -groenten zijn vaak stukken goedkoper in het seizoen. Inslaan en inmaken dus!

ECD6EB42 A4B0 46D8 BF07 F54EE1F6D07B 1 105 c

Wie geeft de cursus!

Vicky Giltjes

Mijn naam is Vicky Giltjes (links op de foto) en ik werk al drie jaar met deze geweldige conserveringstechniek. Zelf heb ik de cursus wecken doorlopen bij Carmen Zuidervaart, geen onbekende in de “weck-wereld”.

Mijn passie is om deze techniek over te brengen op diegene die er graag mee willen gaan werken. Maar zeker met de invloeden van de hedendaagse (buitenlandse) keuken. De gaargekookte bonen achter glas dat hoeft tegenwoordig niet meer. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook kan er rekening gehouden worden met leefstijlen zoals vegetarisch en vegan. Maar een goede basiskennis is wat mij betreft “een must” om op een veilige en verantwoorde manier te gaan experimenteren.

En laat ik dat nu heel graag doen.

Wat ga je leren!

Natuurlijk leg ik je basistechniek van het wecken uit, wat je nodig hebt om te starten, alles over de verschillende soorten potten, alle do’s and dont’s, hoe de ketel werkt en hoe je op een veilige en verantwoorde manier met je potten en ingredienten werkt om tot een perfect eindresultaat te komen, een goed gesloten weckpot.

Tijdens de curus overlaad ik je natuurlijk met tips and tricks.

1D02CB80 9659 448A A466 CBA054CAF7EC 1 105 c

Waar wordt de cursus gegeven!

Locatie

B082F9CE 4BE4 44FD AF2F CFEFCD0B3C44 1 105 c
moestuinplanten

Moestuinwinkel Bij Vicky

Bleijdenhoeksestraat 11

4725 TA   Wouwse Plantage

Er zijn gratis parkeerplaatsen en de cursusruimte is bereikbaar voor deelnemers in een rolstoel (geen invalidetoilet aanwezig)

Liever toch een live-dag samen met mij, volg dan de Basiscursus Wecken

E9F29E4E 131E 4034 A20F 35EA2905EA3B 1 105 c